[email protected] 0 (232) 421 51 45

İşitme Kaybı İle İlişkili Dil ve Konuşma Bozuklukları

İŞİTME KAYBI İLE İLİŞKİLİ DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI
 
İşitme, dil ve konuşma gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesini sağlayan en önemli faktörlerden biridir. İşitme kaybı, dil edinimi öncesinde veya sonrasında dış kulak, orta kulak, iç kulak ve işitsel yollarda meydana gelen patolojiler sonucunda işitmenin kaybolmasıdır.
 
İşitme kayıpları,çocuğun dil ve konuşma gelişiminde gecikmelere ve yetersizliklere neden olur. Bu sebeple işitme kayıplı çocukların erken dönemde tanılanması oldukça önemlidir.
 
İşitme kaybı olan bireylerde görülebilecek dil ve konuşma problemleri, işitme kaybının ortaya çıkış zamanı, türü, tanılanma zamanı, derecesi, cihaz kullanma yaşı gibi birçok faktöre bağlı olarak farklılaşmaktadır.
 
İşitmenin Dil ve Konuşma Gelişimine Etkisi
 
İşitme bebek henüz anne karnında 20 haftalıkken başlamaktadır. Dolayısıyla bebek daha anne karnındayken annesinin sesini diğer seslerden ayırabilir, belirli seslere karşı tepki geliştirir. Böylelikle doğum öncesinde akustik bilgiler aracılığı ile işitsel merkez uyarılmaktadır.
 
Akustik bilgiler çocuğun konuşma seslerini ayırt etmesinde, yeni sözcükler öğrenmesinde büyük bir öneme sahiptir.
 
İşitme Kaybının Nedenleri Nelerdir?
 
Hamilelikte geçirilen enfeksiyonlar, prematüre doğum, doğumdaki hasarlar, hamilelikte toksin içeren ilaç veya alkol kullanımı, kan uyuşmazlığı, genetik faktörler, menenjit, ensefalit, su çiçeği , kabakulak, kafa yaralanmaları, akustik travma işitme kaybına neden olabilir.

Yukarı Çık!