Yoğun çalışma temposu, günlük yapılacak işlerin yoğunluğu, veya yaşadığımız sorunlar nedeniyle sürekli stres altında bulunuruz. Bu noktada stresle başa çıkabilmek, heyecanı kontrol edebilmek nefesle mümkündür. Doğru ve düzenli nefes ile düşüncelerimiz dahi değişebilir.
Nefes yaşamın vazgeçilmez koşuludur. Doğru alınmış bir nefes bedeni rahatlatırken, vücudun kasılmasını engeller, zihni sakinleştirir ve düşünmeyi kolaylaştırır.
Nefes göğüs nefesi ve diyafram nefesi olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Doğduğumuzda almaya başladığımız diyafram nefesi, zamanla yerini göğüs nefesine bırakır. Nefes almanın amacı ciğerlerimizdeki temiz hava, oksijen ve karbondioksit dengesini korumaktır. Diyaframdan alınan nefes ile ciğerlerimizin % 60’ına yakın bir kısmı oksijen ile temas ederken, göğüs nefesi ile sadece %20’lik bir kısım oksijen ile dolmaktadır.
Önemli olan bir başka nokta, beynin ihtiyaç duyduğu oksijenin karşılanmasıdır. Oksijen kapasitesi artan kişinin, fiziksel ve duygusal durumlarında önemli ölçüde ilerleme olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. İçerdeki sıcak havanın dışarıdaki soğuk hava ile yer değiştirmesi vücudumuzu ve beynimizi daima dinç tutar, kişinin iyileşme kapasitesinin artmasına yardımcı olur.
Diyafram, nefes alabilmeye yardımcı olan bir kastır. Nefes alırken diyafram kası yerine, sırt ve interkostal kaslarını kullandığımızda göğüs nefesi dediğimiz nefes ortaya çıkmaktadır. Göğüs nefesiyle yalnızca ciğerlerimizin üst kısmını hava ile doldurabiliriz. Kullanılmayan diyaframın diğer kısmı stres ve endişe oluşumuna neden olur. Doğru ve tam bir diyafram nefesi ile stresin yok edilmesi ve yaşam enerjisinin artırılması mümkündür.
Doğru alınan bir nefes ile;
• Akciğere alınan oksijen %80-90 oranına çıkarılır.
• Daha fazla oksijen ile hücreler yenilenir.
• Oksijen seviyesinin fazlalaşması ile solunum yolu kanallarında iyileşme sağlanır.
• Yüksek tansiyon ve kalp sorunlarına iyi gelir.
• Ne kadar kaliteli nefes alırsak o kadar enerjik ve zinde oluruz.
• Hafızayı ve metabolizmayı hızlandırır.
• Kalp ve damarları güçlendirir.
• Hazımsızlık ve sırt ağrılarının geçmesini sağlar.
Derin nefes almak bedenin dinlenmesini ve zihnin enerji ile dolmasını sağlar. Zihin ve beden uyumu sağlanarak stresten uzaklaşmaya yardımcı olur. ‘’Kısacası nefes kalitesi kişinin yaşam kalitesini ifade eder.’’