Dil ve konuşma insanları diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerinden biridir. Dil, insanların duygu, düşünce ve isteklerini anlatabilmelerini sağlayan, sosyal bir birey olmalarına yardımcı olan bir araçtır. Çocuğun yaşına uygun işitsel materyaller, sözlü çocuk şarkıları, tekerlemeler,ninniler çocukların dil yeterliklerinin gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. Konuşma öncesi dönemde çocuklar duydukları sözlü/sözsüz müzikleri ilgiyle dinleyerek vücut hareketleriyle eşlik etmeye çalışırlar.
Okul öncesi dönem çocukların kelime dağarcıklarını geliştirebilmeleri açısından oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemde çocuklara öğretilen sözlü çocuk şarkıları, ninniler, tekerlemeler çocukların kelime dağarcıklarına yeni kelimeleri katmalarını sağlayarak, konuştukları dili kurallarına uygun bir şekilde kullanmalarına yardımcı olacaktır. Yine okul öncesi dönemde müziğin eğitimde kullanılması çocuklarda ritm algısını geliştirmeye, nefesi doğru bir şekilde kullanmaya katkı sağlayacaktır.
Yapılan çalışmalar okul öncesi çocukların dil gelişiminde müziğin oldukça önemli olduğunu desteklemektedir. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yapılan bir araştırmada 74 anaokulundan rastgele seçilen çocuklar 3 gruba ayrılmıştır. 1. gruba 6 ay boyunca haftada 3 kez 45 dakikalık piyano dersleri verilirken, 2. gruba ekstra okuma dersleri verilmiştir. 3. grup ise, sadece güncel müfredatın uygulandığı, herhangi bir uygulamanın yapılmadığı çocuklardan oluşturulmuştur. Altı ayın sonunda piyano eğitimi alan çocukların kelimeleri ayırt etme başarısı diğer iki gruba oranla dikkat çekici seviyede gelişmiştir.
Yıldız (2018), 48-60 aylık çocukların dil gelişiminde sözlü müziklerin kullanımını inceleyen bir çalışma yapmıştır. Araştırma kapsamında MEB Okul Öncesi Eğitim Programı’nda yer alan 48-60 aylık çocukların dil gelişimiyle ilgili özellik, kazanım, gösterge ve açıklamalar incelenerek programın hangi dil gelişim yeterliklerini öngördüğü ve sözlü müzik ürünlerinin hangi kazanımlarda işlevsel olarak kullanılabileceği belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda 12 kazanımdan 8’i çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen kazanımlara yönelik sözlü müzikler seçilmiştir. Araştırma sonucunda 48-60 aylık çocukların dil gelişimi kazanımları ile sözlü müzikler arasında örüntüler kurulmuş ve tekerleme, ninni, sayışma, sözlü çocuk şarkılarının kazanımları gerçekleştirmede işlevsel olabileceği saptanmıştır.
Tüm bunlardan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz ki müzik çocukların alıcı ve ifadece edici dil becerilerini geliştirmektedir. Tekerleme, ninni, sözlü çocuk şarkıları sesleri tanımayı arttırarak çocukların uyaklı sözcükleri fark edip kullanmalarını, kelime dağarcıklarını genişletmelerini sağlamaktadır.